Πρόπτωση της μήτρας και της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες

Ώς πρόπτωση των πυελικών οργάνων ορίζονται η έξοδος από τον κόλπο της γυναίκας, της μήτρας και / ή της ουροδόχου κύστης (κυστεοκήλη). Αναφέρεται από τις γυναίκες ως χαλάρωση.

Αιτιολογία:  Η κύρια αιτία που προπίπτουν τα όργανα της πυέλου της γυναίκας είναι ο κολπικός τοκετός. Ο κολπικός τοκετός δεν μπορεί βέβαια από μόνος του να προκαλέσει πρόπτωση.  Με την πάροδο της ηλικίας άλλοι παράγοντες όπως η έλλειψη οιστρογόνων και η οστεοπόρωση συνεπικουρούν σε προπτώσεις.

Επίσης η άρση βαριών αντικειμένων, η δυσκοιλιότητα και γενικά ότι αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση όπως ο χρόνιος βήχας  από το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσουν σε πρόπτωση της ουροδόχου κύστεως και της μήτρας στις γυναίκες.

Συμπτωματολογία: Συνήθως οι γυναίκες αισθάνονται ένα ήπιο αίσθημα βάρους στον κόλπο ενώ άλλες αναφέρουν ότι κάτι προβάλει από τον κόλπο τους σαν αυγό και συνήθως τις εμποδίζει να περπατήσουν η ακόμη και να κάθονται.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΚΥΣΤΕΟΚΗΛΗ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΚΥΣΤΕΟΚΗΛΗ

ΤΥΠΟΣ ΠΕΣΣΟ

Αντιμετώπιση των προπτώσεων:

Συντηρητικά μέτρα: Στα συντηρητικά μέτρα περιλαμβάνονται το δυνάμωμα των μυών της πυέλου με ειδικές ασκήσεις (KEGEL), η χορήγηση οιστρογόνων σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και  οι πεσσοί.

Οι πεσσοί είναι από τα πιο παλιά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην γυναικολογική πρακτική και χρησιμοποιούνται συνήθως σε γυναίκες με πρόπτωση οι οποίες όμως πάσχουν και από άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία Οι γυναίκες τα αναφέρουν σαν δαχτυλίδια τα οποία τοποθετούνται μέσα στον κόλπο και πρέπει να αλλάζονται  συνήθως κάθε τρεις μήνες.

 

Χειρουργική θεραπεία: Η μέθοδος εκλογής τα τελευταία 10 χρόνια για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων στην γυναίκα είναι η λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία. Η επέμβαση αυτή είναι ασφαλής, εφόσον ο ιατρός είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος. Το κολόβωμα του κόλπου στερεώνεται στο ιερό οστό με την βοήθεια ειδικού πλέγματος. Η επέμβαση αυτή παλαιότερα γινόταν ανοικτά με τομή αλλά είχε μεγάλο χρόνο ανάρρωσης (8-10 ημέρες στο νοσοκομείο), και αυξημένο ποσοστό αιμορραγίας.

 

Με την λαπαροσκοπική μέθοδο και ιδιαίτερα με την Ρομποτική τεχνική da Vinci η επέμβαση έχει απλοποιηθεί εντυπωσιακά. Οι γυναίκες κάνουν εισαγωγή το πρωί της ίδιας μέρας στο νοσοκομείο και υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία η οποία συνήθως διαρκεί 2 με 2.30 ώρες.

 

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πάνω από 95%, απώλειά αίματος δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου, δεν υπάρχει συνήθως μετεγχειρητικός πόνος και οι ασθενείς μπορεί να εξέλθουν της κλινικής την επόμενη μέρα και να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από 10 μέρες.

 

Ο ιατρός Δρ. Φατλές και η ομάδα του, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 επεμβάσεις λαπαροσκοπικής ιεροκολποπηξίας.

Αυτές είναι και οι μοναδικές που έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία.

© 2015 Δρ. Γεώργιος Φατλές, χειρουργός ουρολόγος

Website by Pixelroot